Zverejnené: 03.06.2024

Robert Solow


Robert Solow získal v roku 1987 Nobelovu cenu za ekonómiu za dôležitý prínos k teóriám ekonomického rastu. Práca The American Economist ukázala, že kľúčom k ekonomickému rastu sú technologické inovácie.V roku 1949 začal vyučovať ekonómiu na Massachusetts Institute of Technology , kde sa v roku 1958 stal profesorom ekonómie a emeritným profesorom v roku 1995. V rokoch 1961 až 1962 pôsobil v Rade ekonomických poradcov, potom bol konzultantom tohto orgánu do roku 1968.

V 50-tych rokoch minulého storočia Solow vyvinul matematický model ilustrujúci, ako môžu rôzne faktory prispieť k udržaniu národného ekonomického rastu. Na rozdiel od tradičného ekonomického myslenia ukázal, že pokrok v tempe technologického pokroku podporuje ekonomický rast viac ako akumulácia kapitálu a zvyšovanie pracovnej sily.

Vo svojom článku Technical Change and the Aggregate Production Function poznamenal, že približne polovicu ekonomického rastu nemožno pripísať nárastu kapitálu a práce. Od 60. rokov 20. storočia Solowove štúdie pomohli presvedčiť vlády, aby nasmerovali finančné prostriedky do technologického výskumu a vývoja s cieľom podnietiť ekonomický rast.


 


Užitočné články

Finančný Kompas v médiách